Doğu Ekspresi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından oluşturulmuş bir taşıma hattı ve ana hat trenidir. Kışın karla kaplı yollarda, bahar ve yaz aylarında ise dağların ve yemyeşil ağaçların arasından geçerek hem göz alıcı doğa manzaralarına tanıklık edebilir, hem de Ankara’dan Kars’a gidiyorsanız ya da yol üstünde yer alan şehirlerden birinde trene binerek veya trenden inerek Doğu Anadolu Bölgesindeki ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Peki tam olarak Doğu Ekspresi nedir, nasıl yapılır, kaç gün sürer ve bilet nereden alınır? Gibi soruların cevabını bu yazımızda derledik. İşte Doğu Ekspresi hakkında merak edilen her şey!

Doğu Ekspresi Nedir?

Kaynak: kronikgezgin.com

Doğu Ekspresi, Ankara’da başlayan ve Kars’ta biten, masalsı manzaralar sunan kompartımanlı tren yolculuğuna deniliyor. Doğu Ekspresi ismini doğuya doğru ilerlemesinden ve birçok şehirden geçmesinden dolayı almıştır. Doğunun kraliçesi Kars kış seyahatlerinde bu denli talep görünce TCDD de Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ne alternatif olarak Turistik Doğu Ekspresi adı altında başka bir hat daha açılmış oldu. Artık Kars seyahatlerinizi iki ayrı trenle yapabiliyorsunuz. Turistik Doğu Ekspresi, aynı rotada belirli günler işleyen ve sadece yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan ekspres ana hat trenine deniliyor.

Doğu Ekspresi Tarihçesi

Kaynak: listelist.com

Kars demir yolu hattı ilk olarak Rusya Sınırından Sarıkamış’a kadar olan demiryolu hattı Batum – Tiflis Gümrük hatlarının devamı niteliğinde 1899 yılında inşa edilmiştir.  60 km’lik Kars – Sarıkamış arasındaki bölümün Çarlık Rusya’sı tarafından Rus demiryolları standardına göre 1910 yılında başlanmış ve 1913 yılında işletmeye alınmıştır. 170 km’lik Sarıkamış – Erzurum kısmı ise, I. Dünya Savaşı sırasında, (1916-1918) 750 mm’lik dekovil/dar hat olarak yapılmıştır. Dar hatlı Sarıkamış-Erzurum demiryolunun Erzurum-Horasan kesimi 1957 yılında normal hatta dönüştürülmüştür. 11 Ocak 1959 tarihinden itibaren İstanbul Erzurum Arasında Doğu Ekspresi treni ihdas edilmiş ve 25 Aralık 1959 tarihinden itibaren Kars seferlerine başlamıştır.

Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi Arasındaki Fark

Kaynak: hisglobal.com.tr

Peki, Doğu Ekspresi treni ile Turistik Doğu Ekspresi treni arasında ne fark var?

Doğu Ekspresi için 2019 yılından beri iki farklı tren bulunuyor. Birisi önceden de aşina olduğumuz Doğu Ekspresi. Diğeri ise 2019 yılında seferlere başlayan Turistik Doğu Ekspresi.

TCDD’nin aynı rotaya iki farklı tren seferi koymasının sebebi ise turistleri, ulaşım amaçlı seyahat edenlerden ayırabilmek. Çünkü Doğu Ekspresi tren bileti bulabilmek, özellikle kış aylarında oldukça zor. Tabii güzergâhları aynı olsa da iki tren arasından farklılıklar bulunuyor. Hangi trenin gezi planlarınız için daha uygun olduğunu anlamanız için gelin, iki tren arasındaki farklılıkları inceleyelim.

Doğu Ekspresi Vagon Çeşitleri

Doğu Ekspresi’nde, yolculuk yapabileceğiniz iki tren arasındaki farklardan biri vagon çeşitleridir.

  • Pulman Vagon: Her sırada 2 çift ve 1 tekli olmak üzere normal koltuklardan oluşan bir vagon.
  • Örtülü Kuşetli Vagon: Oda halinde bir vagon4 kişilik olan bu vagonda koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor. Temiz nevresimleri trenden alabiliyorsunuz.

Turistik Doğu Ekspresi ise sadece tek çeşit olarak yataklı vagonlardan oluşuyor.

  • Yataklı Vagon: Oda halinde iki kişilik bir vagon. İçerisinde küçük bir otel odası gibi buzdolabı, masa ve lavabo var.

Yolculuk yapılacak vagonlara ek olarak her iki trende de masaların olduğu yemekli vagon bulunuyor.

DOĞU EKSPRESİ

Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr

Doğu Ekspresi Hakkında

Doğu Ekspresi Ankara- Kars- Ankara arasında her gün işlemekte, pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır. Kuşetli vagonlarda 10 Kompartıman bulunmakta her kompartımanda 4 kişi yolculuk yapabilmektedir. Çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafında verilmekte olup, kompartımandaki koltuklar istenildiğinde yatak olarak kullanılabilmektedir. Yemekli vagonda 14 masa ile 47-52 arasında değişen oturma yeri bulunmaktadır.

Tren geçtiği doğal güzellikler nedeniyle gezginler ve fotoğraf sanatçılarının oldukça yoğun talep gösterdiği trenlerdendir. En yoğun sezon yaz dönemi olup, bu sezonda seyahatler genelde pulman vagonlarla yapılmaktadır. Kış aylarında ise yürüyüş grupları, fotoğraf sanatçıları, dağcılık grupları, üniversite öğrencileri, öğretmenler gibi farklı meslek gruplarından talepler genelde kuşetli vagonlara alınmaktadır. Bu grupların tercihi Aralık sonunda başlayıp Mart ayı ortalarına kadar devam etmektedir.

Doğu Ekspresi içerisinde yer alan yemekli vagonlar ise 4’er kişilik masalardan oluşmakta ve yemekli vagonun içerisinde atıştırmalık bisküvi, sandviç, çay, meşrubat, su vb yer almaktadır. Restoran 06.00 ile 23.59 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Doğu Ekspresi Güzergahı ve Süreleri

Dünyanın en güzel demiryolu 10 seyahat rotası içerisinde yer alan Doğu Ekspresi güzergahı, manzarası ile yolcuları adeta büyülemektedir. Tren Ankara’dan başlayarak Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden Kars’ta sonlanan bir rotaya sahip. Doğu Ekspresi tam 52 durakta duruyor. Dönüş güzergahı ise aynı şehirlerden oluşmaktadır.

Doğu Ekspresi, Ankara Garı’ndan her gün saat 17.55’te hareket edip ideal şartlarda bir gün sonra 20.30’da Kars’a varıyor. Kars’tan Ankara’ya ise 08.00’da hareket ediyor. Doğu Ekspresi Ankara-Kars arasındaki seferini yaklaşık 26 saat içerisinde tamamlamaktadır. 1.310 kilometre yol aldıktan sonra Kars’a varılmaktadır.

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ

Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr

Turistik Doğu Ekspresi Hakkında

2017 yılından itibaren popülaritesi katlanarak artan Doğu Ekspresi’nde bilet bulma sıkıntısının başlaması ve treni turistik amaç dışında kullanacak olan yolcuların bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla 29 Mayıs 2019’da işletilmeye başlamıştır. Turistik Doğu Ekspresi, Ankara – Kars güzergâhında kış sezonu boyunca haftada üç gün karşılıklı işleyen 8 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşmakta olup her bir yataklı vagon 10 kompartıman(oda), her bir odada ise 2 adet yatak bulunmaktadır.

Turistik Doğu Ekspresi yataklı vagon kompartımanları 2 kişiliktir. 2 koltuğun bulunduğu alandaki yatakların açılmasıyla ranza haline dönüşen yatakların kendine ait yastığı, çarşafı ve battaniyesi bulunur. Odalarda 2 adet tek kullanımlık terlik de vardır. Valizlerinizi koyabileceğiniz oldukça geniş bir alan olan odada sabit bir masa, mini buzdolabı, askılık, ayna ve lavabo yer alır. Odada sadece tek priz bulunduğu için yanınızda uzatma kablosu getirmeniz faydalı olabilir. Tuvaletler diğer vagonlarda olduğu gibi her iki uçta ve ortak kullanım şeklindedir. Oda kapıları içeriden ve dışarıdan anahtarla kilitlenebilir. Bu odalarda yer alan buzdolabı sayesinde kendi yiyeceklerinizi getirebilirsiniz. Yataklı vagonda iki kişi seyahat etmek istiyorsanız seçeceğiniz Doğu Ekspresi, turistik olan tren diyebiliriz.

Turistik Doğu Ekspresi Güzergahı ve Süreleri

Her yıl kış aylarında popülerleşen ve biletlerinin hızla tükendiği Turistik Doğu Ekspresi turu trenle seyahat etmek isteyenlerin gözdesidir. Sunduğu manzaralar, trende uyumanın güzelliği, birbirinden güzel illeri görme heyecanı bu tura olan ilgiyi arttırır. Turistik Doğu Ekspresi treni Ankara’dan başlayarak Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden Kars’ta sonlanan bir rotaya sahip. Ankara – Kars güzergâhında Erzincan ve Erzurum’da yerel tur amaçlı olarak uzun süreli duruş yapmakta ve seferini yaklaşık 30-31 saatte tamamlamakta; Kars – Ankara güzergâhında ise İliç, Divriği ve Sivas’ta yerel tur amaçlı olarak uzun süreli duruş yapmakta ve seferini yaklaşık 33-34 saatte tamamlamaktadır. Turistik Doğu Ekspresi tam 29 durakta duruyor. Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi trenlerinin yolculuk güzergahı aynıdır.

Turistik Doğu Ekspresi, her pazartesi, çarşamba ve cuma 15:55’te Ankara’dan hareketle yola çıkıp bir gün sonra 21:52 civarı Kars’a varıyor. Kars’tan dönüş ise çarşamba, cuma ve pazar günleri 22:30’da gerçekleşiyor. Kars’tan dönüş ise cuma ve pazar günleri 22:20’de gerçekleşiyor. Turistik Doğu Ekspresi Ankara-Kars arasındaki seferini yaklaşık 31 saat içerisinde tamamlamaktadır. Yolculuğun daha uzun sürmesinin sebebi ise duraklarda yaklaşık 2,5 – 3,5 saat arası mola vermektedir. Böylece Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum şehirlerini de gezmek için birkaç saatiniz olacak ve sadece ülkemizin İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin doğal güzelliklerini değil, aynı zamanda şehirlerde bir süreliğine mola vererek şehirleri kültürel olarak da ziyaret edebileceksiniz. 1.310 kilometre yol aldıktan sonra Kars’a varılmaktadır.

Yemekli Restoran Vagon Hakkında

Bir kafeteryası var. Tavuk ve et döner menüsü veriyorlar. İçinde salata, tatlı, bisküvi vs de var. Menüde ızgaralar ve zeytinyağlılar var. Yemek kompartımanının tamamına mutfak kokusu hakim.

Yanınızda yemek getirin
Yemekli vagondaki yemekleri beğenmeyebilirsiniz diye yanınıza mutlaka yemek alın. Ocak falan getirmek çok modaydı ama son aldığımız bilgilere göre trene tüplü yanıcı aletler sokmak yasaklanmış durumda. Ayrıca trende alkol satışı yapılmıyor ama sizin yanınızda getirdiğiniz aperatiflere lafları yok.

Güzergâh Haritası

Kaynak: tr.wikipedia.org

Doğu Ekspresi Bileti Nereden Alınır?

Doğu Ekspresi bilet satışına gidiş tarihinden bir ay önce ve genelde sabahın ilk saatlerinde başlanıyor. Fakat bilet kapmakta aceleci olmanız gerekiyor, çünkü satışa çıkar çıkmaz bitiveriyor. Doğu Ekspresi bileti nereden alınıyor sorusunun cevabına gelince;

  • TCDD’nin resmi web sitesinden veya telefonunuza indirebileceğiniz e-bilet (IOS – Android) uygulamasından,
  •  TCDD’nin resmi web sitesindeki bilet satış noktalarından,
  •  Turizm acentelerinden satın alabilirsiniz.

DOĞU EKSPRESİ BİLETİ ALMAK İÇİN: “https://bilet.tcdd.gov.tr” WEB ADRESİNİ ZİYARET ETMEYİ UNUTMAYINIZ!

Doğu Ekspresi Bilet Kuralları

Bir odada en fazla iki kişi seyahat edebilir ancak buna ilave olarak odalarda 0-6 yaş arasında en fazla 2 adet çocuğun seyahatine ücretsiz olarak izin verilecektir. Tren biletleri sadece yolculuğu kapsamakta olup yemek, gezi, otel gibi hizmetleri karşılamamaktadır.

Tren, Kamu Hizmet Yükümlülüğü kapsamında olmadığından ve “özel tarifeli tren” statüsünde olduğundan diğer tarifeli trenlerde uygulanılan ücretsiz taşıma tarifeleri (engelli, gazi, devlet sporcusu vb.) ile ticari indirim tarifeleri (genç, öğretmen, 65 yaş vb.) uygulanmamaktadır.

Bu trenlerin çalışacağı parkurlar dâhilinde Abonmanlığı bulunan yolcuların, abonman hakkı ile seyahatine müsaade edilmemektedir.

Turistik Doğu Ekspresi trenlerine satışı yapılan biletler için Yolcu Tarifesinde belirtilen mevcut tarife, açık bilet, iade ve değişiklik kuralları işletilecektir. Ancak yataklı vagonlarda aynı gün ve sefere ait bilet üzerinde isim değişikliği yapılmamaktadır.

Kaynak: hisglobal.com.tr

Doğu Ekspresi Bilet Bulma Yöntemleri

  • Tüm detayları göz önünde bulundurup gitmek istediğiniz döneme karar verdikten sonra bilet bulmak için efor sarf etme aşamasına geçebiliriz. Biletler tam 1 ay öncesinden satışa sunuluyor. Örneğin bugün 5 Mart bileti 6 Şubatta satışa çıkıyor. Sadece 1 aylık kısım satışta oluyor, yani birkaç ay sonrasına bilet alma gibi bir şansınız yok.
  • Biletlerin satışa çıktığı net bir saat yok. Ben gece 02.30 da satışa açıldığını da gördüm sabah 7’de de.
  • Satışa çıktığı an tüm vagonlar dolu görünebilir. Bazen tur acenteleri biletleri satın almış olabiliyor. Tabi burada umudumuzu yitirmiyoruz. Bileti iptal edenler olabildiği gibi bazen ek vagon da konulabiliyor. Ben gece yatmadan önce dolu görünen bilete sabah kalktığımda yer buldum ve hemen aldım.
  • Mümkünse tek bir tarihte sabit kalmayın. Belirli bir tarih aralığı belirleyebilirseniz ve size uyan tüm tarihleri sürekli check ederseniz bilet bulma ihtimaliniz daha da artacaktır.
  • Doğu Ekspresi için bilet bulmanın zor olduğunu biliyoruz artık onun için birkaç gece uykusuzluğu göze almalı hatta mümkünse 2 kişi nöbetleşe bilgisayar başında beklemelisiniz. Bu şekilde er ya da geç bilet bulunuyor bence.
  • Diyelim ki tüm bu aşamaları geçtiniz ve size uyan bir tarihte Doğu Ekspresi biletini yakaladınız. Bu aşamada hemen yerleri seçmeniz gerek ve bileti almanız için 10 dakikanız olacak. 10 dakika içinde bileti satın alamamış olursanız sistem sizi otomatik olarak atacak ve boşalan yerleri muhtemelen bilgisayar başında pusuda bekleyen başka biri kapacak. O nedenle boş yer buluncaya kadar geçen, sayfayı yenileyip durduğunuz süreçte bilgilerinizi (ad soyad, tc kimlik numaraları) girmiş olmanız faydanıza olacaktır.
Kaynak: tr.wikipedia.org

Türkiye sınırları içerisinde her gezginin mutlaka tecrübe etmesi gereken bir rota… 

Paylaş
Bir yorum bırakın...

Exit mobile version
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.

Kesinlikle gerekli çerezler

Çerez ayarları tercihlerinizi kaydedebilmemiz için kesinlikle gerekli çerezler her zaman etkin olmalıdır.

Bu çerezi devre dışı bırakırsanız, tercihlerinizi kaydedemeyiz. Bu da, bu web sitesini her ziyaret ettiğinizde çerezleri tekrar etkinleştirmeniz veya devre dışı bırakmanız gerekeceği anlamına gelir.