Sonbahar, doğanın en güzel renklerine büründüğü, havanın serinlediği ve ruhun huzur bulduğu mevsimdir. Bu eşsiz dönemde hem şehirlerde hem de doğada unutulmaz anılar biriktirmek mümkün. İşte size sonbaharda gezebileceğiniz birbirinden güzel yerler ve yapılabilecek aktiviteler.
Eymir Gölü – Ankara

Ankaralıların özellikle hafta sonları uğrak yerlerinden olan Eymir Gölü, sonbahar mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Havaların da sıcak olması nedeniyle Eymir Gölü’ne akın eden başkentliler, hem güneşin ve sıcak havanın tadını çıkarıyor. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan göl kendine has bir fauna ve floraya sahip. Kıyıları yoğun bağlık, etrafı tarımsal arazi, güneyi sulak çayırlarla kaplı göl, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sonbahar aylarının serin ve huzurlu atmosferi, doğa yürüyüşü yapanları Eymir Gölü’ne çekiyor. Ağaçların yaprak dökümüyle oluşan sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu manzara, göl çevresinde adeta bir tabloyu andırıyor. Eymir Gölü Yerleşkesinde kamp yapmak ve çadır kurmak yasaktır. İşletmeye doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Eymir Gölü Nerede?
Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde, il merkezinden 20 km güneyindedir. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne aittir.
Adres: Oran Mh. Eymir Gölü Pk:06400 Çankaya/ankara, 06450
Borçka Karagöl Tabiat Parkı – Artvin

Artvin’de her mevsim ayrı güzelliğe bürünen Borçka ilçesindeki Karagöl Tabiat Parkı`nda sonbaharın gelişiyle oluşan renk cümbüşü ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Artvin ve çevre illerden çok sayıda doğasever ve fotoğrafçı, Karagöl’ün sonbaharda sunduğu güzellikleri görmek ve fotoğraflamak için bölgeye geliyor. Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı olan Camili’ye giden yol üzerinde bulunan ve 368 hektarlık alana sahiptir. Kent gürültüsünden uzaklaşıp temiz hava almak isteyenler, hafta sonu tatillerinde tercih ettikleri Karagöl’de çadır kurup kamp yapabilirsiniz. Bölgede kamp çadırlarının haricinde bungalovlarda da konaklamak mümkündür. Bununla birlikte içme suyu çeşmeleri, büfeler, otopark, mescit, restoran, WC vb. imkânlar milli parkı sınırları içerisinde ziyaretçilere sunulmaktadır.
Borça Karagöl Tabiat Parkı Kamp Alanı
Gölün hemen kıyısında kamp yapılmasına izin verilmemektedir. Borçka Karagöl Tabiat Parkı çevresinde kamp için ayrılmış özel alanlar bulunmaktadır. Bu alanlarda, dünyanın dört bir yanından gelen turistler için konaklama imkânı sunulmaktadır. Park çevresinde bulunan işletmeden çadır kiralanabilmekte veya gelen turistler kendi çadırlarıyla kamp yapabilmektedir. Alanda, özel olarak yapılmış bazı noktalarda kontrolünü sağlamak şartıyla kamp ateşi yakılmasına izin verilmektedir. Kamp alanının etrafında, çocuklu aileler için oyun parkları, kafe ve lokantalar ve tuvalet imkânı sağlanmaktadır. İşletmeye doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Borkça Karagöl Nerede?
Borçka-Camili karayolu üzerinde olup, Borçka ilçesine 27 km uzaklıktadır.
Adres: Kara Göl, 08490 Atanoğlu/Borçka/Artvin
Abant Gölü Milli Parkı – Bolu
Sonbaharda gidilecek yerler arasında popülerliğini her zaman koruyan Abant Gölü, sonbaharın gelmesiyle birlikte adeta bir renk festivaline ev sahipliği yapar. Gölün çevresindeki ağaçlar, kızıl, sarı ve turuncu tonlarıyla göz kamaştırıcı bir manzara sunar. Doğa yürüyüşleri, kamp ve piknik yapmak için ideal bir yer. Göle vuran yaprakların oluşturduğu renk cümbüşü huzurlu ve dingin bir deneyim sunarken eşsiz fotoğraflar ile anı ölümsüzleştirmek için muhteşem bir konumda olduğunuzu hissedeceksiniz.
Abant Gölü Milli Parkı Kamp Alanı
Aban Gölü Milli Parkı tam donanımlı kamp alanına sahiptir. Kamp alanı yemyeşil bir düzlük üzerine kurulmuştur ve kamp alanının etrafı tellerle çevrili bölge içerisinde yer almaktadır. İçme suyu, duş, tuvaletler mevcuttur. Abant Gölü Milli Parkı çevresinde hizmet veren kamping tesisinde çadır, karavan veya bungalov seçenekleriyle, doğanın içinde kalarak unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. Hangi mevsimde gelirseniz gelin yanınızda hırka türü kıyafetler olsun, rakımının yüksek olması sebebiyle serin bir havası vardır. İşletmeye doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Abant Gölü Nerede?
Bolu ilinin 34 kilometre güneybatısında oluşmuş krater ve birikinti gölüdür.
Adres: Abant Yolu, 14800 Dereceören/Bolu Merkez/Bolu
Gölcük Tabiat Parkı – Bolu

Ülkemizin doğal güzellikleri saymakla bitmiyor. Bolu denince akla gelen ilk görüntülerde göl ile bütünleşerek manzaraya ayrı bir güzellik katan gölün kıyısındaki şirin yapı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait “Devlet Konukevi”dir. Gölün etrafında bu tesisten başka kır gazinosu adıyla bir restoran, kır lokantası, kafeterya, büfe, mescit ve bungalov tipi konaklama tesisleri bulunmaktadır. Sonbaharın güzelliklerinin görülmeye başladığı park, misafirlerine güzel manzaralar sunuyor. Sarı, kahverengi ve yeşil tonlarının hakim olduğu tabiat parkına gelenler, göl çevresinde yürüyüş ve piknik yaparak stres atıyor. Tabiat parkı içerisinde kamp kurulmasına izin verilmemektedir. Tabiat parkı her sabah saat 06.00’da ziyarete açılmakta, gece 22.00’de ziyaretçi girişine kapatılmaktadır. Ormana doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Gölcük Nerede?
Bolu şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde suni olarak yapılmış bir set gölüdür.
Adres: Karacasu Fatih, Gölcük Milli Parkı No:587, 14030 Mesciler/Bolu Merkez/Bolu
Yedigöller Milli Parkı – Bolu
Türkiye’nin en güzel doğal güzelliklerinden biri olan Yedigöller Milli Parkı, özellikle sonbaharda ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Yedi ayrı gölün bulunduğu bu milli park, sonbaharın renkleriyle adeta bir tablo gibi görünüyor. Doğa yürüyüşleri, kamp ve piknik yapmak için ideal bir yer. Ayrıca konaklama için tek alternatifiniz çadır değil, içeride kiralık bungalov evler de var. Parkın ziyarete en uygun zamanı Nisan – Kasım ayları arasıdır.
Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı
Yedigöller Milli Parkı içerisinde Tuvalet, Çeşme, mescit alanları mevcut. İçme suyu bakımından oldukça zengin. Milli park içerisinde market mevcut. İnternet yok, telefon bazı bölgelerde çekmiyor. Hafta sonu piknikçilerin gelmesiyle çok kalabalık olan Milli Park’a hafta içi gelmenizi tavsiye ediyoruz. İşletmeye doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Yedigöller Nerede?
Bolu’da gezilecek yerler listesinin en başında yer alan Yedigöller, Bolu şehir merkezine 42 km uzaklıktadır.
Adres: Merkez, Yedigöller, 14030 Yığılca/Bolu
Atatürk Arboretumu – İstanbul

Dünyada türünün en büyük örnekleri arasında yer alan ve 1.602 egzotik, 403 endemik bitkiye ev sahipliği yapan Atatürk Arboretumu, ziyaretçilerine sonbaharın tüm renklerinin yansıdığı eşsiz bir manzara sunuyor. Hafta sonu yemyeşil anlar geçirmek için gidilebilecek bu doğa parkı, Türkiye’nin ilk fidanlığının bulunduğu yer aynı zamanda. Belgrad Ormanı içerisinde 296 hektarlık bir alana 1949 yılında kurulmuş bu park, binlerce bitki türünü içinde barındırıyor. Atatürk Arboretumu için kocaman bir alana yayılmış ağaç müzesi diyebiliriz. Burada kamp, piknik, bisiklet gibi aktivitelere asla izin verilmiyor. İçeri yiyecek ve içecekle de girmek yasak. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Ormana doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Atatürk Arboretumu Nerede?
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Arboretum, Belgrad Ormanı içerisine konumlanmış. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesinde bulunan bu güzel ormana sahip, şehir içinden birçok ulaşım imkanı bulunuyor.
Adres: Kemer, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
Belgrad Ormanı – İstanbul

İstanbul’un akciğerleri olarak bilinen Belgrad Ormanı, doğa tutkunları tarafından sıkça ziyaret edilen ve keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennet. Belgrad Ormanı bölgesinde 11 adet mesire alanı bulunmaktadır. Yürüyüş parkurları bulunmaktadır ve buna ek egzersiz istasyonları vardır. Burada arkadaşlarınızla bisiklet turları yapabilir, çadırınızı alıp kamp yapabilirsiniz. Belgrad ormanının en güzel vakti yaprakların sarıdan kırmızıya döndüğü sonbahardır. Belgrad Ormanı, geçmişte İstanbul için en önemli içmesuyu kaynağıydı. Şimdilerde ise en önemli oksijen kaynaklarından biri haline geldi. Ormanın sakin atmosferi, yürüyüş yaparken ya da koşarken zihninizi dinlendirmek için mükemmel bir fırsat sunar. Sonbaharda Belgrad Ormanı mantar kaynıyor. İlginizi çekerse mantar toplama turlarını araştırabilirsiniz.
Belgrad Ormanı’nda Kamp Yapılıyor Mu?
Belgrad Ormanı’nda kamp yapılabiliyor mu sorularını duyar gibiyiz. Evet burada ormanlara giriş yasağı dışında kamp yapılabiliyor. 5500 hektarlık ormanın istediğiniz yerinde kamp yapabilirsiniz. Kamp yapacakların dikkat etmesi gereken bir şey var, orman içerisinde geyik üretim çiftliği bulunuyor. Ayrıca kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu, altın çakal gibi çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan yaşadığını bilmenizde fayda var. Orman içerisinde piknik yapanlar için kurulmuş olan çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor. Piknik alanlarının çevresinde elektrik direkleri bulunuyor, bu kısımlarda kamp yaparsanız aydınlatmanız da olacaktır. Ormana doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Belgrad Ormanı Nerede?
Bu muhteşem doğa harikası, İstanbul’un kuzeyinde, Sarıyer’in arkasında, Çatalca Yarımadası’nın en doğusunda yer alıyor.
Adres: Kemer, 34450 Sarıyer/İstanbul
Polonezköy Tabiat Parkı – İstanbul

Sonbaharda gidilecek yerleri neye göre belirliyorsunuz? Şehrin kargaşasından uzaklaşıp temiz hava almak istiyorsanız harika bir önerimiz var; Polonezköy. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, küçük kafelerde ve restoranlarda lezzetli yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz bu bölge, sonbaharın tadını çıkarmak için ideal bir destinasyondur. Aynı zamanda, bölgedeki tarihi yapıları ve kültürel etkinlikleri keşfetme fırsatı da bulabilirsiniz. Burası sadece günübirlik piknik yapıp akşam çıkmanız gereken tabiat parklarından biraz daha farklı. İçerisinde konaklama, restoran, kafeterya gibi pek çok işletme bulunmakta. Bunun haricinde çadırlı kamp hizmeti veren işletme de mevcut.
Polonezköy Tabiat Parkı Kamp Alanı
Parkı çok beğenip burada bir gece geçirmek isteyebilirsiniz. Tabi otel ve pansiyon seçenekleriniz de mevcut ama çadırlı kamp böylesi bir atmosfere daha uygun gibi. Yine de seçim sizin. Tabi kendi çadırınız olmasına da gerek yok. Burada çadırlı kamp hizmeti veren bir işletme var. Alanda WC, büfe bulunmaktadır. İşletmeye doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Polonezköy Nerede?
Polonezköy Tabiat Parkı İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer almaktadır.
Adres: Polonezköy, 34986 Beykoz/İstanbul
Karagöl Tabiat Parkı – İzmir

Gideceği yerde İzmir ve muhteşem manzarasını görmek isteyen fakat şehir kalabalığından da uzakta olmak isteyenler için Karagöl tam anlamıyla onların istediklerini veriyor. Yamanlar Dağı’nın zirvesinde yer alan düzlükte bulunan Karagöl, her mevsim güzel olsa da özellikle sonbahar aylarında doğanın sarı ve turuncu tonlarına büründüğü bu park, ziyaretçilerine sakin ve huzurlu bir atmosfer sunar. Gezinin yanı sıra gölün etrafında da yılın son pikniğinin yapılabilmesi adına piknik masaları da bulunuyor. Özellikle son dönemlerde kampçıların en uğrak noktalarından biri haline geldi.
Karagöl Tabiat Parkı Kamp Alanı
Karagöl’e günübirlik gidebileceğiniz gibi dört mevsim çadırınızı alıp çıkabilirsiniz. Karagöl içinde kalınacak herhangi bir tesis bulunmuyor ancak isteyen çadır kurabilir. Çadır için günlük ücret alınıyor. Elektrik var ancak çadırlara verilemiyor. Ormana doğru yola çıkmadan önce bilgi almak için iletişime geçmenizi öneririz.
Karagöl Nerede?
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, Yamanlar Dağı eteklerinde yer alan İzmir Karagöl Tabiat Parkı, İzmir şehir merkezine 35 km uzaklıkta konumlanıyor.
Adres: Örnekköy, Karagöl Tabiat Parkı Yolu No:35670, 35665 Karşıyaka/İzmir
Not: Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, seyahat planlarınızı yapmadan önce güncel bilgileri kontrol etmenizi öneririz.